托福培训学校-环球托福[环球教育旗下品牌]

新托福阅读细节题选项分析

2014-06-11 11:10| 来源:环球托福

摘要: 在新托福的阅读考试当中,细节题占据比例很大,而往往其选项也颇具特征,今天环球托福的老师结合几道例题来为同学们分析一下
上海环球托福春季班
在新托福的阅读考试当中,细节题占据比例很大,而往往其选项也颇具特征,今天环球托福的老师结合几道例题来为同学们分析一下,细节题当中的错选特征,而今天环球托福的老师主要和大家谈其中一种错选特征,叫做无中生有。
 
 
无中生有

Some scientists speculate that Mars may have enjoyed an extended early Period during which rivers, lakes, and perhaps even oceans adorned its surface. A 2003 Mars Global Surveyor image shows what mission specialists think may be a delta—a fan-shaped network of channels and sediments where a river once flowed into a larger body of water, in this case a lake filling a crater in the southern highlands.

Other researchers go even further, suggesting that the data provide evidence for large open expenses of water on the early Martian surface.

A computer-generated view of the Martian north polar region shows the extent of what may have been an ancient ocean covering much of the northern lowlands.

The Hellas Basin, which measures some 3,000 kilometers across and has a floor that lies nearly 9 kilometers below the basin’s rim, is another candidate for an ancient Martian sea.
 
According to paragraph 3, images of Mars’ surface have been interpreted as support for the idea that (2)
○ the polar regions of Mars were once more extensive than they are now
○ a large part of the northern lowlands may once have been under water
○ deltas were once a common feature of the Martian landscape
○ the shape of the Hellas Basin has changed considerably over time
 
这道题首先定位,结果在第2句话中有image对应,扫读后发现其中有个词为delta与选项3中的delta吻合,接下来核对细节,发现原句当中仅仅针对delta下了一个简单的定义,而选项当中却用了common feature这个颇具修饰的词组,所以这个修饰属于刻意添加的干扰,也就是无中生有,我们应该果断排除。

接下来看A选项的polar region这个词,我们通过它定位到倒数第2句,扫读后发现完全没有与比较的概念,所以A选项属于刻意比较,也是无中生有,所以果断排除,最后看D选项中的Hellas Basin这个词定位到最后一句,其中change considerably是比较值得怀疑的点,因为有表示程度的副词出现,结果扫读后发现原句中压根没有提到change,更别说considerably了,所以仍然是无中生有,所以最后排除之后选B。
 
 
Most people consider the landscape to be unchanging, but Earth is a dynamic body, and its surface is continually altering—slowly on the human time scale, but relatively rapidly when compared to the great age of Earth (about 4,500 billion years).

There are two principal influences that shape the terrain: constructive processes such as uplift, which create new landscape feature, and destructive forces such as erosion, which gradually wear away exposed landforms.
 
According to paragraph 1, which of the following statements is true of changes in Earth’s landscape?
A  They occur more often by uplift than by erosion.
B  They occur only at special times.
C  They occur less frequently now than they once did.
D  They occur quickly in geological terms
 
这道题也是发现选项AC有比较级,属于非常值得怀疑的选项,同时B项有only这个绝对词的出现,同样可疑。老规矩我们通过landscape定位到第一句其中转折词but提醒我们要重读然后发现其中有一个叫做dynamic的形容词,它的意思为变化万千的,也就是动态的意思,那其实就对应了选项D当中的occur quickly的表达,当然这个同义替换有一定难度,不过我们可以用排除法加以辅助,因为原文当中并没有出现A和C项当中的相应比较,所以属于无中生有刻意比较,而也没有说只在特定时间出现,所以only这个词属于无中生有的绝对表达,答案选D
 
以上就是环球托福的老师为大家针对新托福阅读题型之细节题的选项分析,希望对大家的考试备考提供实质性的帮助,最后祝愿大家取得理想中的成绩。更多最新最全2014托福备考内容尽在上海环球托福官网。