托福培训学校-环球托福[环球教育旗下品牌]

SAT阅读主旨题型练习解析

2015-07-24 14:28| 来源:环球SAT

摘要: 现在,就随环球托福推荐的“SAT阅读主旨题型练习解析”一起来加以操练,还有老师的解题思路以供参考。
上海环球托福春季班
阅读了“SAT阅读主旨题型解析”的你,是否对于SAT主旨题更了然于心了呢?现在,就随环球托福推荐的“SAT阅读主旨题型练习解析”一起来加以操练,还有老师的解题思路以供参考。环球托福祝你成功!

SAT阅读主旨题型练习1
S:During the nineteenth century privileged travelers from England and the United States often published accounts of their journeys to foreign lands. Some of these travelers were women who wrote travel books.
 
In 19th century, for most women of the leisure class, immobilized as they were by the iron hoops of convention, the term ―abroad‖ had a dreamlike, talismanic quality. … When women who had the time and means traveled to India, China, or Africa, their real destination, more often than not, was a restorative idea rather than a place on the map.
 
Though this restorative idea sometimes led them to endure long, uncomfortable journeys to remote places where few of their compatriots had penetrated before them, there was little intent to imitate the male fashion for exploration, which was such a feature of the time. …
 
What, specifically,  were these women seeking ―abroad‖? …
History put these women travelers in a unique position, and they responded in a unique way: they created a small but  impressive  library of  first-person  narratives  that combined  genuine  learning  with  the  spirit of individualism. … Thus, the once-lowly  travel book rather unexpectedly became an important instrument for the emancipation of women.
 
Q: The primary purpose of the passage is to_______ .
A.evaluate women’s travel books and journals from a literary perspective
B. contrast nineteenth-century women travelers with male explorers of the same period
C. describe changes in travel opportunities for wealthy women in the nineteenth century
D. examine the motives that some nineteenth century women had for traveling
E. analyze the historical significance of women traveler’s books and journals
 
Answer: D
 
SAT阅读主旨题型练解析:
    文章首段说了妇女的传统地位影响了她们对外面世界的认知程度。
    第二段说了这个想法有助于让 妇女忍受长途跋涉而去远行,但是她们的动机和同时代的男人和过去的男人不一样。
    第三段作者提出问题,也就是本文的 topic sentence,到底是什么东西才是她们远行的动机呢?这段内容很长,大概占了整个篇幅的 1/3 左右,因此,很可能是对这个问题做出了回答。
    最后一段做了总结概括。因此,我 们不难看出 D 选项为正确答案。ABCE 选项在文中都在其他段落中的某个地方出现,属于细节内容。
SAT阅读主旨题型练习2
S:First published in 1976, this passage discusses W.E.B.Du.Bois and Marcus Garvey, two leaders of the black
American community in the 1910’s and 1920’s.
 
The concept of two warring souls within the body of the Black American was as meaningful for Du Bois at the end of his years as editor of Crisis, the official Journal of the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), as when he had first used the image at the start of the century.
Du Bois nevertheless saw danger in the negation of race pride, by those who did not recognize their own beauty as Black people, for example. … The focal point of the magazine’s efforts in this respect between those who  advocated came with  the rise of Marcus Garvey, the gifted Jamaican leader whose ―back-to-Africa‖ movement, as it was popularly called….
 
Garveyism,   which  flourished  during the height of Crisis’  influence  and success, brought a  formidable challenge to Du Bois.
 
There were superficial similarities between Garvey’s  and Du Bois’s commitment to race consciousness  and economic empowerment; both men saw the world as comprising separate cultures, each reflecting a distinct heritage and demanding freedom of expression…. In a cryptic piece in Crisis in 1922, Du Bois was surely referring to Garvey when he ominously predicted  the rise of demagogue who would ―come to lead, inflame, lie, and steal‖ and when he commented that such a person would ―gather followings  and then burst and disappear.
 
Q: The primary purpose of the passage is to
A. account for the rise of Black nationalism in the United Sates
B. explain the charismatic appeal of two Black American leaders
C. explain why Garvey refused to support Du Bois as a leader of Black America
D. Describe difference between the philosophies of Du Bois and Garvey
E. Describe Du Bois’s quarrel and eventual reconciliation with Garvey
 
Answer: D
 
SAT阅读主旨题型练解析:
    首先。文章前部的斜体字部分就已经基本上给出全文的行文结构和主要内容,即说两个人的事情。
    第一段和第二段的前半部分说的是第一个人的事情,第二段的后半部分和第三段说的是另一个人的事情。并且在第三段开头说了 G 这个人 challenge 了 D。
    最后一段要注意,说了两个人在表面上还是有些相同的。这种写作手法会使全文逻辑比较完整。世界上没有绝对的事情,就算两个人的观点再不一致, 他们肯定也有共同的地方。进一步讲,批判性文章中也会时常出现先批判,在最后一段中出现“褒扬”的东西。这个也很容易理解,在你批评一个人的时候,是不是在批评完之后经常会加一句话“当然,你的出发点是好的”、“但是你这个人其他方面还是很不错的”的等等。这个时候就需要我们很明显的 判断出作者对这件事情是什么态度。
 
    希望以上环球托福整理的SAT阅读主旨题型解析,能对正在复习SAT阅读的你有所帮助。更多相关文章尽在环球托福!如需了解更多SAT考试的相关信息,欢迎拨打环球托福的免费咨询热线400-060-9663进行咨询,或者点击环球托福官方网站页面的“在线咨询”与环球托福名师直接对话,SAT培训机构,请关注环球托福